Hírek
2013. Augusztus 14. 11:58, szerda | Helyi
Magyarország tortája mhhhhhhhhhhh!!!

Almás, barackos, szilvás, meggyes, madártejes – ezek voltak az előző évek nemzeti finomságai
A hetedik alkalommal, az idén, egy kis fővárosi műhely, a Major cukrászda remeke nyerte az ország tortája versenyt. A milotai mézes grillázstortát az idei regisztrációk alapján országszerte 300 cukrászda készíti el és kínálja vendégeinek. Ez éppen kétszer több mint tavaly. Komárom-Esztergom megyéből is sokan jelezték, hogy felveszik a repertoárba az ünnepi édességet. A tatabányai STOP Cukrászda szakemberei az elmúlt napokban több ilyen tortát is sütöttek és kialakult az alapreceptre épülő saját változat, egyedi díszítés. Egyébként az értékelés során is többször a zsűri elé kerültek a pályamunkák, így vált véglegessé a forma- és ízvilág.
A milotai mézes grillázstorta alapja egy grillázst és pörkölt diót tartalmazó piskóta. Erre kerül egy diós pralinéalap, majd a tojásos-tejszínes gőzölt krém, amely szintén tartalmaz diót. Fölé újabb piskótalap, majd egy vegyes virágmézet tartalmazó tejszínes krém kerül, majd egy puha karamellréteggel zárul a sor. A tortát könnyű grillázslapokkal díszítik.
Az ország tortájának kiválasztásakor minden esztendőben elvárás, hogy az édesség magyar alapanyagokból készüljön. Az idén először egy kötelező hozzávaló is szerepelt a kiírásban – ez pedig a dió volt, ami feladta a leckét a nevezőknek, hiszen a tavalyi termés nem volt túl bőséges. Egy torta elkészítéséhez 30 dkg dióra van szükség.
Az olajos mag jellegzetes íze megmozgatta a cukrászok fantáziáját, hiszen egyébként is sokféle édességhez használják a diót. A végül győztes Milotai mézes grillázstorta, nevét az ukrán határnál fekvő településről kapta, híres a diótermesztéséről. Érdekesség, hogy az itt termő papírhéjú diót a XIX. században még az angol tőzsdén is jegyezték.
A cukrászok azokra a vendégekre is gondoltak, akik betegségük vagy éppen a maguk választotta étrend miatt nem fogyaszthatnak cukrot. Az ország cukormentes tortája az idén a ribizlihabos-almás réteges lett, amelynek egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.
Az új kenyér ünnepén pedig a magyar ételek mellől nem hiányozhat a Szent István-napi kenyér verseny győztese, a tönkölybúzás-joghurtos kenyér sem, amely kovászos eljárással, természetes alapanyagokból készült.
A Milotai mézes grillázstortát augusztus 17-től lehet vásárolni a cukrászdákban, érdemes megkóstolni!
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 15. 18:34, kedd | Helyi
Labdarúgó NB II - Sorozatban harmadszor nyert a Honvéd
A házigazda Budapest Honvéd egygólos győzelmet aratott a Gyirmót felett a labdarúgó NB II 24. fordulójának hétfői zárómérkőzésén.
2025. Április 02. 09:56, szerda | Helyi
KÉT DÍLER KIIKTATVA
A DELTA Program keretében összehangolt akcióval egyszerre két helyen fogtak el a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Dorogi Rendőrkapitányság nyomozói két férfit, akik a gyanú szerint kábítószert árultak Dorogon és
2025. Március 25. 10:09, kedd | Helyi
HAJNALI RAJTAÜTÉS
A DELTA Program keretében egy hevesi drogkereskedőt hallgattak ki gyanúsítottként az oroszlányi rendőrök.
2025. Március 19. 07:58, szerda | Helyi
Erdő Péter kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által meggyilkolt vértanú pap boldoggá avatását
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által 1944-ben meggyilkolt katolikus pap, embermentő boldoggá avatását vértanúság címén.