Városlista
2024. október 4, péntek - Ferenc

Hírek

2024. Július 05. 08:03, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

Melegben és a nagy sportesemények idején isszuk csak igazán a sört

Melegben és a nagy sportesemények idején isszuk csak igazán a sört

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e a sörpiac

- állapította meg csütörtökön kiadott elemzésében az Agroinform.hu.

Hosszú távon a prémium és szuper prémium szegmensbe tartozó sörök térhódítása zajlik - immár a teljes forgalom harmadát ilyen kategóriájú sörök teszik ki -, és idén robbanásszerű lehet az egzotikus gyümölcsökkel ízesített alkoholmentes sörfajták térnyerése - tették hozzá.

Tavaly az öt legjelentősebb sörgyártó adatai alapján a Magyarországon értékesített sör mennyisége alig több, mint 5,4 millió hektoliter volt, a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliterhez képest. Idén sikerülhet a lemaradás egy részét ledolgozni, de hosszú távon az alkoholfogyasztás visszaesésével párhuzamosan a sörfogyasztás is trendszerűen csökken.

"A sörfogyasztás alakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező az időjárás, tájékoztatta az Agroinform.hu-t Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az idei új trendek közül a szakember az alkoholmentes kategória dinamikus növekedését emelte ki, különösen az új gyümölcskülönlegességekkel ízesített termékek népszerűségének emelkedése kiemelkedő. A teljes piacot tekintve ugyanakkor továbbra is az összforgalom 90 százalékát adják a lager sörök.

Látványos ugyanakkor a minőségi sörök felé történő elmozdulás: a szuperprémium és prémium szegmensek aránya idén már a teljes forgalom harmadát teszi ki, szemben a 4-5 évvel ezelőtti 25 százalékkal annak ellenére, hogy idén 22 százalékosra nőtt az árkülönbség a világos és a minőségi sörök között a 2023-ban mért 14 százalékosról.

Az elemzés kitért arra is, hogy továbbra is kockázatos helyzetben vannak a kisüzemi sörfőzdék. A mintegy 80-90 kisüzemi - köztük néhány, úgynevezett "kézműves termékeket" is gyártó vállalkozás - sörfőzde a teljes piaci visszaeséssel szemben - összesen 232 ezer hektoliter sör megtermelésével - 2 százalékos növekedésről tudott beszámolni, ám ezzel is alig több mint 4 százalékkal részesült a forgalomból.

Címkék: alkohol, sör

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:32, péntek | Bulvár

Gördeszkázott a magyar autópályán - Videó

Állásinterjúról hazafelé gördeszkával az M3-on.

2024. Október 01. 06:00, kedd | Bulvár

További zöldfelületek újultak meg a Városligetben

Idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének területe újult meg, jövőre pedig a Magyar Zene Háza mögötti zöldfelületi fejlesztések kezdődnek el, valamint elindul az új Nemzeti Galéria építése is a Liget BP Projekt keretében

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.